Första besöket

Det första besöket är naturligtvis mycket viktigt, speciellt om du tycker tandläkarbesök känns obehagliga. Vi vill att du skall känna dig väl omhändertagen redan från den första kontakten då du bokar in din tid. Säg gärna till redan vid detta tillfälle hur du känner det, så försöker vi i möjligaste mån anpassa oss direkt.

När du kommer till praktiken får du träffa Pernilla i receptionen och får ett papper att fylla i. Där skriver du förutom personuppgifter upp om du är allergisk, har några sjukdomar, äter några läkemedel etc. Du kan också specificera vad besöket gäller och om du har några ev besvär från tänderna eller i munnen.

Har du inte varit hos tandläkaren på ett tag pga tandvårdsrädsla, börjar vi alltid med en undersökning. Vi tar innan vi sätter igång reda på exakt vad du upplever som obehagligt och hur dina tidigare tandläkarbesök varit.

När du känner dig redo tar tandsköterskan eller tandläkaren röntgenbilder, vanligtvis 4 st och tandläkaren tittar hur det ser ut i munhålan och hur dina tänder ser ut. Oftast kan vi utföra en undersökning redan första gången, någon enstaka gång kan första besöket bestå av ett samtal istället, där vi går igenom förutsättningarna för fortsatt behandling.

Kom ihåg: en undersökning gör aldrig ont. Har du hål som syns med blotta ögat behöver vi inte peta i dem.

Är det mycket som behöver åtgärdas får du komma tillbaks för att ta röntgenbilder av alla tänder inklusive tandrötterna. Därefter kan man göra ett terapiförslag. Vi diskuterar alltid med dig hur behandlingen skall läggas upp bäst.

Har du tandvärk när du kommer hit första gången är det oftast bäst att åtgärda detta redan vid första besöket. Eftersom det kan finnas så många orsaker till tandvärk kan man inte säga generellt vad som behöver göras vi ett första besök.

Om du vid tidbokningen berättar för receptionisten, på ett ungefär hur det känns, så kan du oftast få ett förslag på vilken behandling som behövs.